Boszorkány naptár

BOSZORKÁNY ÉV

A wicca - boszorkány - vallás különbözőképp fejeződhet ki, de filozófiáik, alapvető tézisei megegyeznek. A wicca a legrégebbi pogány vallás. Filozófiájában az ember, a világ és a kozmosz része.

Előterében ökológiai eszmék állnak: minden ember felelős a tetteiért és azoknak a természetre gyakorolt hatásárért. 

Világképüket az a nézet határozza meg, mely szerint az ellentétek harmonikusan kiegészítik egymást. Ezen kívül nagyon jelentősek a természet ritmusai, különösen a 29 napos holdciklus. A wicca vallásban az Istenek tudását és bölcsességét mágiával, meditációval és szabbat rituálékkal lehet elsajátítani. A mágikus körök találkozókon a wicca boszorkányok közvetlen kapcsolatba kerülnek az isteni energiákkal, így érthető, hogy a wicca vallás a keresztény egyház tanaival szembe került. 

Sok varázslatot és rituálét meghatározott napokon kell végrehajtani, hogy elérjék a kívánt hatást. Ebben nagy szerepe van annak, hogy melyik Istennek vagy Istennőnek mondjuk el kérésünket, kívánságunkat.

 

A kép illusztráció
A kép illusztráció

JANUÁR 1.  

Nanshe Istennő ünnepe

Nanshe egy babiloni vízistennő. A víz nem csak az élethez szükséges és fontos, hiszen mindig használták - használják varázslatokhoz a mai napig is. Az új év első napja tökéletes visszatekinteni az elmúlt évre és, hogy megjósoljuk az elkövetkezőt.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

JANUÁR 6. 

Háromkirályok napja

Gyermekek január 6.-án háromkirályoknak öltözve járnak házról házra és a boldogság jeleit viszik oda, így töltve fel az otthont pozitív energiával. A következő nap ideális a védőamulettek készítésére. 
A kép illusztráció
A kép illusztráció

JANUÁR 15.
Carmenta Istennő ünnepe

A jóslás és a szülés segítése Carmenta római Istennő védelme alatt áll, a kezével védi meg a bábákat és a születendő gyermekeket. Régi szokás, hogy a bába a születendő gyermeknek kártyát vet. Ez a nap különösen megfelelő arra, hogy a jövőbe tekintsünk.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

JANUÁR 30. 

Pax Istennő ünnepe 

Az istennő neve békét jelent. A béke Istennője ezt a napot arra használja, hogy önmagára és kapcsolatára gondol. Gondolj te is szeretettel és bizalommal szeretteidre!A kép illusztráció
A kép illusztráció

FEBRUÁR 1. 

Birgit Istennő ünnepe

Birgit a keltáknál a költészet és a gyógyítás művészetének Istennője. Ha kenőcsöket, gyógyitalokat akarunk készíteni, akkor ez a nap a legalkalmasabb erre.


A kép illusztráció
A kép illusztráció

FEBRUÁR 2. 

Gyertyaszentelő

Ezt a napot a fiatal boszorkányok sóvárogva várják, mert ezen a napon van a boszorkányavatás nagy ünnepének ideje. Hajts végre ezen a napon gyertya varázslatot, vagy készíts amulettet, amely megvédi házad a villámcsapástól és a tűztől!
A kép illusztráció
A kép illusztráció

FEBRUÁR 14.

Valentin nap

Eredetileg ez egy római ünnep volt. Ilyenkor a fiatal férfiaknak kisorsoltak egy-egy lányt, akivel aztán fékeveszettül szórakozhattak. Ez a nap különösen alkalmas a szerelemre, az érzékenységre, a harmóniára és a megértésre. Készíts szerelmi italt vagy étket!
A kép illusztráció
A kép illusztráció

FEBRUÁR 16. 

Hekaté Istennő ünnepe

Hekaté holdistennő, a szülészet Istennője, azaz jóságos és gyógyító istenség. Egyben a varázslás és az éjszakai kíséretetek Istennője. Ő uralja az összes olyan fohászt, amivel a halottak lelkét lehet hívni, és amikkel a szerelmi varázslatokra lehet hatni. Ez a nap különösen alkalmas a füstölőbotokkal végrehajtott rituálékra, füstölésekre és tűzáldozatokra, de a gyertyamágia és a fénytisztítás is hatásos.
A kép illusztráció
A kép illusztráció

FEBRUÁR 26.
Hygicia Istennő ünnepe

Az egészség és a higiénia görög Istennője. Jelképe és kísérője a kígyó. Iktass be egy ápoló napot, kényeztesd magad, de koplalókúra és diéta kezdetének is megfelelő lehet ez a nap.  
A kép illusztráció
A kép illusztráció

MÁRCIUS 1.
Junó Istennő ünnepe

A római Junó Regina Istennő a házasélet képviselője és a férjezett nők védőszentje. Az otthoni béke őrzője és tanácsadója. A kozmikus sugárzás ezen a napon megfelelő arra, hogy amuletteket, talizmánokat és egyéb szerencsehozókat készítsünk! De emellett hatásosak még a füstölők és tűzáldozatok is. Otthonunkban is végrehajthatunk egy rituális tisztítást ezen a napon. 


A kép illusztráció
A kép illusztráció

MÁRCIUS 17.
Libera Istennő ünnepe

Libera a parasztok és földművelés római Istennője. Ez a nap a legmegfelelőbb a gyógynövények gyűjtésére. Ezen a napon édességeket készítenek és osztana szét, hogy továbbra is minden megfelelően növekedjen és gazdag legyen a termés. Az édesség egy részét feláldozzák az Istennőnek.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

MÁRCIUS 21. 
Ostara Istennő ünnepe

Ezen a napon olyan rituálékat tartanak, amelyek a termékenységet, a fogamzást, az életerőt növelik. Ostara ünnepét a szabad természetben tartják, még ha az időjárás hagy is némi kívánnivalót maga után. Ilyenkor érezhető amint a természet energiája erőt és mágiát kölcsönöz személyednek, ezáltal megerősítve varázslataidat.
A kép illusztráció
A kép illusztráció

MÁRCIUS 25. 

Mati Istennő ünnepe

A szláv országokban Mati Istennőt Földanyaként tisztelik. Ünnepét a szabad természetben tartják. A Földanya március 25-ig terhes, eddig nyugalomra volt szüksége. Ma azonban a születés ünnepét ülik, és a földeken ezentúl ismét lehet dolgozni. Ha gyógynövényes kertet akar létrehozni, ez a legalkalmasabb idő a vetésre! Kérd ehhez Mati Istennő védelmét és áldását a növényekre, hogy minden növekedjen és virágozzon! Mutass be italáldozatot is!

A kép illusztráció
A kép illusztráció

ÁPRILIS 15.
Tellus Mater Istennő ünnepe

Ezen a napon van Tellus Mater istennő ünnepe, a római Földanyáé. Az ókori Rómában ezen a napon egy vemhes tehenet áldoztak fel. ő az aki az életét adja, Ő az akinek a karjaiba tér vissza minden és aki előtt nem marad titokban semmi. Ez a nagy nap életerőt és vitalitást ad, gondoskodik a gyengédségről és harmóniáról. Rendelkezik a szükséges koncentrációval és a megfelelő együtt érző képességgel a szerelmi varázslatokhoz. Ez a nap kiválóan alkalmas a gyógynövények gyűjtésére és előkészítésére is.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

ÁPRILIS 19. 
Ceres Istennő ünnepe

Ceres is római Földanya. Tellus Mater testesíti meg magát a Földet, Ceres pedig az erőadó aki minden dolog növekedéséért felel és a növényeknek az emberek számára szükséges tápanyagot biztosítja. Ezen a napon NEM szabad utaznunk, és NEM szabad a szivet és a lelket gyógyító gyógynövényeket gyűjtenünk. Azonban a nap kiválóan alkalmas gyertyamágiára, fénytisztításra, füstölős rituálékra és tűzáldozatra.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

ÁPRILIS 30. - MÁJUS 1. 
Beltane Walpurgis éj

Manapság az egyik legfontosabb boszorkány ünnep. A Napisten elfoglalja trónusát, mert emberré vált és megtermékenyíti a Földanyát, szűzből anyává teszi. A termékenységnek nincsenek határai. 

A kép illusztráció
A kép illusztráció

MÁJUS 6.
Inghean Bhuidhe Istennő ünnep
e

Neve szőke hajú lányt jelent, ír istennő. Ültess ezen a napon egy kis berkenyét a kertedbe vagy egy edénybe. Fontos, hogy hová ülteted és hová teszed az edényt. Olyan helynek kell lennie ahol reggelente a berkenyét éri a nap. Önts minden nap egy kevés almabort a földre a szellemekért. Fohászkodj hozzájuk és Inghean Bhuidhe Istennőhöz segítségért és jólétért. Ápold és gondozd  fát, mert ezért az Istenek hálásak lesznek. 

A kép illusztráció
A kép illusztráció

MÁJUS 18.
Pan Isten ünnepe

Görög erdőisten pompás sípjával, amellyel minden nőt el tud varázsolni. Ő a boszorkányok számára az álomférfi, mert vad és szelíd egyszerre. Az ellenséggel szemben meg tudja védeni magát, azonban szeretteinek jóléte a legfontosabb számára. Ez a nap a szerelem jegyében telik, érzékiséget és harmóniát ad. Megfelelő időpont a gyertya rituálékra, a hivatás terén sikereket és pénznyereséget is ígér. Ha valamit vásárolni vagy eladni szeretnél, akkor ebből a szempontból a csillagok ilyenkor nagyon kedvezően állnak. 

A kép illusztráció
A kép illusztráció

JÚNIUS 1.
Carna Istennő ünnepe

A táplálkozás római Istennője. Tiszteletére áldozati adományokat hoznak, legtöbbször levest. Az emberek az egészségért és a testi jólétért imádkoznak hozzá. Ez a nap különösen alkalmas a meditálásra. Kérje Carna Istennőtől az egészsége támogatását! A meditáció után mély belső elégedettséget fog érezni, amely erőt és örömöt ad Önnek. 

A kép illusztráció
A kép illusztráció

JÚNIUS 9.
Vesta Istennő ünnepe

Vesta az állami és a konyhai tűz szűzies római Istennője. Ez a nap kiválóan alkalmas a füstölős tisztításra és a tűzáldozatra. Készíts egy szerelmi ételt vagy egy mágikus szerelmi italt! Áldozz fel belőle valamennyit Vesta Istennőnek hálád jeléül, és aztán fogyaszd el szerelmeddel!

A kép illusztráció
A kép illusztráció

JÚNIUS 14.
A múzsák szülinapja 

Ez a nap a kilenc görög Istennő Zeusz és Mnemosyne lányainak születésnapja. Egy éjszaka alatt nemzették őket. Mnemosyne, az emlékezés görög Istennője ezután szülte meg Eratot, Enterpét, Kalliopét, Kliot, Polyhymniát, Terpsichorét, Thaliát, Melpomenét és Urániát. Ők a szerelmi költészet, a zene, az epikus költészet, a történelem, a tüzesének, a tánc, a komédia, a tragédia, és az asztronómia Istennői. Légy hálás az adományaikért, vagy válassz ki egy Istennőt, aki különösen fontos Neked. A dicsőítésükre hajts végre egy gyertya rituálét, és mond el hogy mit kívánsz! Hozz egy kis áldozatot, amely a megtestesített szférájából származik!

A kép illusztráció
A kép illusztráció

JÚNIUS 21.
Nyári napforduló

Ez a nap az év leghosszabb napja. A boszorkányok egyrészt ezen a napon ülik a Nap pompájának az ünnepét és örvendeznek az életüknek, másrészt azonban a halálra is gondolnak, mert ettől a naptól fogva a nappalok egyre rövidebbek lesznek. Gyújts tábortüzet a szabadban, táncolj és énekelj a tűz körül a barátaiddal vagy szerelmeddel! Dobj virágokat, gyógynövényeket és borókaágat a tűzbe! Ha a láng kisebb lesz, fogd meg szerelmed kezét és ugorj át vele a tűz felett! Gyűjts ezen a napon bodzavirágot és készíts teát belőle, ez különösen gyógyító hatású!

A kép illusztráció
A kép illusztráció

JÚLIUS 3. 
Cerridwen Istennő ünnepe

A keltáknál a termékenység és inspiráció Istennője is. Ez a nap megfelelő alkalom mindenféle termékenységi rituálé tartására. Annak nincs jelentősége, hogy a növények növekedéséért vagy az utódért tesszük. Hagyd, hogy Cerridwen inspiráljon, hogy melyik a helyesebb mágia számodra! Hálából hozz neki italáldozatot!

A kép illusztráció
A kép illusztráció

JÚLIUS 19. 
ízisz és Ozírisz esküvője

ízisz egyiptomi Istennő nagy varázslónő, a mágia Istennője. Ozirisz az alvilág Istene. Ezen a napon minden varázslatnak és rituálénak kedvez a csillagok állása. Válaszd ki azt a mágiát amely a leginkább tetszik Neked és köszönd meg ízisznek a jóakaratát és segítségét!

A kép illusztráció
A kép illusztráció

AUGUSZTUS 1.
Lammas ünnep

Ez az ünnep az egyik legnagyobb boszorkány szabbat az egész évben. A Lammas kelta aratási ünnep. Még egyszer élvezhetjük a nyár melegét és felkészülünk a búcsúra. Az Istennő és az ördög rituálisan párosodik. A Magisten haláláról is beszámolnak, amely szintén ezen a napon történik. Ekkor már csak a sötét Isten él. Ha az időjárás megengedi állíts fel az erdőben egy oltárt, de otthon is ünnepelhetsz. Az oltárt díszítsd fel sárga virágokkal, köszönd meg az Isteneknek az adományaikat és önts az összes ételből valamennyit az erdő talajára. Ha otthon ülöd az ünnepet, kis tányérokba tégy az oltárra az étkekből. Élvezd tisztelettel és becsülettel a természet adományait!

A kép illusztráció
A kép illusztráció

AUGUSZTUS 15.
Mária mennybemenetele

Mária mennybemenetele volt az első német népünnep, 813-tól létezik. Ezen a napon gyógynövényeket áldoztak fel, többek között harangvirágot, máriatövist, ürömöt és közönséges galajt. A Gyógynövénycsokrokat a templomban feláldozták, és állatbetegségek ellen használták, vagy az istállókban az állatok védelméért felakasztották. Némelyik virág kötegben volt, például a lestyán, szurokfű, orbáncfű, borsmenta, ökörfarkkóró, zsálya és a cickafark. Ezen a napon készíts virágkoszorút, amelynek egy rituáléval kölcsönözz mágikus varászerőt! Akaszd fel házad ajtajára! Ez megvéd és nem engedi be a gonoszt otthonodba! Légy hálás a nők védelmezőjének, és gondolj szeretettel a világ minden nőjére!

   

A kép illusztráció
A kép illusztráció

AUGUSZTUS 23.
A görög sorsistennők ünnep
e

A görög sorsistennőket, párkákat, akik a születést és a halált irányítják, fonónőknek is nevezik, mert az emberekhez bizonyos mértékben hozzáfonják a sorsukat. Klothonak, Lachesisnek és Atroposnak nevezik őket. Az első tartja az orsót, a második pergeti az élet fonalát, és nyújtja át a harmadiknak, az elkerülhetetlennek, aki elmetszi, ha eljött az ideje! Gondold át ma az életed! Mik váltak valóra reményeidből, és mik a terveid a jövőre vonatkozóan? Gondold át hogyan tudnád megváltoztatni azokat a körülményeket, amelyek számodra nem megfelelőek? Nézz tükörbe és próbáld meg objektíven megítélni, milyennek tarthat téged a többi ember és azt, hogy ez valóban igaz-e rád nézve? Gondolj a lényegre és az életben valóban fontos dolgokra! 

A kép illusztráció
A kép illusztráció

SZEPTEMBER 13.
Vénusz ünnepe

A római Vénusz Istennő eredetileg a tavasz Istennője volt, ezáltal a termékenységé is. Azonban nagyon gyorsan a szépség és szerelem Istennője lett, ugyanúgy, mint Afrodité a görög Istennő. Vénusz gondoskodik az emberek közötti gyengédségről és szeretetről. Ez a nap tehát sikert ígér a szerelmi varázslatoknak, a termékenységi és fogantatási rituáléknak. Ezek hatása ezen a napon rendkívül intenzív.


A kép illusztráció
A kép illusztráció

SZEPTEMBER 21.
Őszi napéjegyenlőség

Ma ez fontos boszorkányünnep, aratási ünnep. A boszorkányok megköszönik a szellemeknek és az Isteneknek a védelmet és a segítséget. Hálát adnak mindazért a jóért, amit az Istenek ebben az évben adtak. Egy áldozati oltárra gyümölcsöket és gabonát tesznek. Ezen az ünnepen a mágikus munkák eszközeit, a kelyhet, a füstölőt és a varázspálcát megtisztítják és új energiával töltik fel.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

SZEPTEMBER 28.

Baubo Istennő ünnepe

Baubo a nevetés görög Istennője. Manapság tudjuk, hogy a nevetésnek felszabadító hatása van, és pozitívan hat az egész szervezetre. A nevetés egészséges. Ezen a napon lehetőleg minél több embert nevettess meg. Észre fogod venni, milyen jól érzik magukat közben és milyen boldogok. 

A kép illusztráció
A kép illusztráció

OKTÓBER 11.

Demeter Istennő ünnepe

Demeter görög Istennő, aki a római Ceresnek felel meg, Kronos és Rhea lánya. Ő a Földanya, a vetés Istennője, megáldja a földet a vetéstől az aratásig. Demeter a szent szabályok alkotónője és védőistennője a házasságnak és a gyermeknevelésnek. Hozz némi áldozatot Demeternek! például kalászszálakat és friss gyümölcsöket, vagy nyers zöldséget. Kérj tőle békét és igazságot minden ember számára! Köszönd meg neki gazdag adományát, melyet naponta megkaptál!
A kép illusztráció
A kép illusztráció

OKTÓBER 31. - NOVEMBER 1.
Samhain

Ez a nap a keltáknál és a boszorkányoknál az újév kezdete. A visszapillantás és a jövőbepillantás, az áldozat és a megújulás szabbat-ja. A boszorkányok ezen az éjszakán visszapillantanak az elmúlt évre és mérleget vonnak. Megköszönik az Isteneknek a jólétet és a segítséget. Rituális tárgyakat áldoznak fel, és az új boszorkányok részt vesznek a második beavatáson. Samhain valójában áldozati nap. Ám ezen a napon az élők és a holtak világa közötti fátyol a legvékonyabb. A holtak ezen a napon szabadon vándorolhatnak a földön. A Samhain csodálatos ígérete, a halál utáni élet és az újjászületés.  

A kép illusztráció
A kép illusztráció

NOVEMBER 16.
Hekaté éjszakája 

Mint ahogy már február 16-án láthattuk ő egy Holdistennő, ő a szülés istennője és jóságos gyógyító Istennő is. Azonban lényének ez a jellemzője lassanként egyre kisebb lett, és helyet teremt a félelmetesnek és a rettenetesnek. Az éjszakai, kísérteties jelenségekkel kapcsolatban ez a jellemző idővel egyre hangsúlyosabb lett és teljesen általánosan az alvilág, a varázslás és a kísértetek Istennőjévé vált. Varázs és kísértet istennőként az útelágazásokban dicsőítik. ha éjszaka szellemként jelenik meg, üvöltő kutyák kísérik. Ő a nagy varázslónő, a fohászok úrnője, akinek segítségével lehet hívni a holtakat és hatnak a szerelmi varázslatok. A boszorkányok körében Hekaté nagy tiszteletnek örvend, és semmi esetre sem szabad megbántani, mert nagyon haragtartó. Ezen az éjszakán tégy ételáldozatokat egy útelágazásba Hekaté Istennőnek és kérd jóakaratát és segítségét!

A kép illusztráció
A kép illusztráció

DECEMBER 1.
Bona Dea Istennő ünnepe

Római Istennő, nevét jó Istennőnek fordíthatnánk. Ő volt a felelős a termékenységért és a nők gyógyításáért. A tiszteletére ezen a napon olyan rituálét tartanak, amin csak nők vehetnek részt. Ekkor a nők egyszer egy évben igazán elengedhetik és kitombolhatják magukat. Tarts ezen a napon ünnepet Bona Dea Istennő tiszteletére! Napközben készíts minden barátnődnek és magadnak is védőamulettet! A készítésük közben kérj Bona Dea-tól egészséget és támogatást, majd ezután gyújts meg egy gyertyát az oltárán és köszönd meg az Istennőnek a védelmet!


DECEMBER 21.
Téli napforduló

A régi germánok ezt az ünnepet Yule ünnepének tartották. Yule a boszorkányoknak különösen jelentős. Ez a leghosszabb és legsötétebb éjszaka, ezután születik meg a Nap, mint egy kisgyermek, és a fényesség napról - napra nagyobb lesz. Ekkor már biztosan tudjuk, hogy a világ nem halott körülöttünk, hanem csak alszik és a világosabb évszakokra készül. Hogy ezt szimbolizáljuk, tüzet gyújtunk és nagyon sok gyertyát. E nap után következik 12 csendes nap, amikor a különböző világok közti átjárókon könnyedén át lehet kelni.

Amennyiben  a boszorkányéven belül a legfontosabb és legjelesebb dátumokat nézzük, úgy 8 ünnepnapot találunk. Ezek mindegyike az évszakok váltakozásához és a csillagászati eseményekhez kötődik.  Ezeket az ünnepeket néha az év kerekének 8 küllőjeként ábrázolják. Szigorú ártelemben véve az évnek nincs eleje és nincs vége. Az ünnepek a Nappal kapcsolatos események - napfordulók és napéjegyenlőségek, valamint a kelta északi kultúrákban gyökerező tűzünnepek keverékei.

A 4 napünnep a kérdéses csillagászati esemény napjára esik.

1. YULE az év legrövidebb napja, vagyis a téli napforduló általában december 21-e vagy 22-e.

2. LITHA a tavaszi napéjegyenlőség napja június 21-e vagy 22-e.

3. EOSTRE a tavaszi napéjegyenlőség, március 21-e vagy akörül.

4. MABON az őszi napéjegyenlőség, szeptember 21-e vagy akörül.

Ezek közé ékelődnek be a tűzünnepek, amelyek a nevüket az ilyenkor szokásos máglyákról kapták. 

IMBOLC február 1-2, vagyis február eleje amikor felbukkannak az első hóvirágok.

BELTAINE április 30 - május 1, vagy amikor virágozni kezd a galagonya.

LAMMAS július 31 - augusztus 1, a gabona betakarításának idején.

SAMHAIN október 31 - november 1, az "első" fagy idején.